European Green Deal

La întâlnirea COP25 de la Madrid, de la sfârșit de 2019, în cadrul Convenției Cadru pentru Schimbări Climatice a ONU, Consiliul European a lansat European Green Deal (Pactul Ecologic European).
Pactul prevede reducerea emisiilor până la atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de CO2 în anul 2050 și va deveni lege a climei. Va intra în vigoare în anul 2020, ca obligativitate pentru toate statele membre UE cu excepția Poloniei, singura țară UE care i s-a opus vehement.
Pactul are 7 zone de acțiune la nivelul politicilor publice:
1. Biodiversitate: o nouă strategie EU în martie 2020, ținte pentru conservare în octombrie 2020, cresterea biodiversității în spațiile urbane (Green European Cities), reducerea drastică a pesticidelor și fertilizatorilor în agricultură, creșterea suprafețelor împădurite și a calității pădurilor, o nouă strategie forestieră europeană, politici comerciale pentru protecția pădurilor planetei, politici sustenabile de utilizare a resurselor marine.
2. Energie curată: actualizarea în 2023 a planurilor naționale în domeniul energetic, interconectarea sistemelor energetice, promovarea tehnologiilor inovative, eficientizarea energetică, decarbonificarea gazelor naturale, folosirea la capacitate maximă a potențialului eolian din zona marină, responsabilizarea consumatorilor.
3. Industrie sustenabilă: politici bazate pe principiile economiei circulare, o nouă strategie și un nou plan de acțiune la nivel european.
4. Construcțiile și renovările: performanță energetică, economie circulara, digitizare.
5. Mobilitate sustenabilă: reducerea cu 90% a emisiilor din transport până în 2050, oprirea subvenționării combustibilor fosili, transportul alternativ.
6. Agricultura: strategie europeană în primăvara 2020, pentru tranziția la economia circulară și prevenirea risipei alimentare pe tot lanțul, de la producător la consumator.
7. Eliminarea poluării: plan de acțiune pentru poluare 0 prin reducarea fertilizatorilor din agricultură, a microplasticului și produselor farmaceutice, revizuirea standardelor de calitate a aerului, reducerea poluării industriale și a utilizării substanțelor chimice periculoase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s