25 de ani de institutii de mediu in Romania

12400705_1666722493599563_4598745365356841450_n

Am participat ieri la Opera Romana la evenimentul 25 de ani de mediu in Romania, organizat de Asociaţia Planeta Verde, Asociaţia Română de Mediu in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

A fost un eveniment de aniversare a infiintarii si functionarii institutiilor de mediu, cu multi participanti (la inceput sala a fost aproape plina), in special fosti si actuali angajati ai institutiilor de mediu. S-au si dat diplome angajatilor care lucreaza continuu de 25 de ani in cadrul Agentiilor pt. Protectia Mediului si Garzii de Mediu. Am inteles ca din cca 3000 angajati ai institutiilor de mediu, 300 lucreaza inca de la inceput, cei mai multi in cadrul APM (peste 200) si Garzii de Mediu (80), la minister supravietuind numai 4.

S-au dat si premii unor institutii si organizatii, multe din societatea civila: Coalitia N2000 (ocrotitorii biodiversitatii), WWF (cel mai popular ONG de mediu in ultimii 25 ani), Plantam fapte bune (Oxigen pt. Romania), Eco-Centrul Carpato-Dunarean de Geoecologie (Initiativa eco in invatamant), Mona Nicolici (Eco-spirit), ViitorPlus (Reciclare inteligenta), Coalitia pt. Dezvoltarea Romaniei (sustinator al dezvoltarii economice), Agent Green (pazitorul mediului), Terra Mileniul III (militantul Terrei), Let’s Do It Romania (O Romanie curata), FDSC (reprezentare a intereselor sectorului ONG).

S-a inceput cu o radiografie a mediului din perioada 1990-2015, facuta de catre 10 fosti misnistri si de catre Cristiana Pasca, actualul ministru al mediului. Practic fiecare a incercat sa puncteze provocarile, realizarile si neimplinirile. Eu i-am auzit pe ultimii 7, dealtfel cu care m-am si intersectat direct in ultimii ani, plus actuala ministra. Pe ansamblu, vazut din afara, au fost punctate multe realizari, insa cele mai multe oprite si necontinuate de urmasi la sfarsit de mandat, paradoxul sesizat de catre unul dintre vorbitori fiind: cum de mediul are atat de multe probleme, cand toti ne laudam cu atat de multe realizari?

Petru Lificiu (2002-2003) a transpus 117 acte normative europene, a facut documentul de pozitie pt. aderarea la UE, a infiintat Garda de Mediu, ARPMurile si AFM si regreta nerealizarea unui program de educatie ecologica.

Sulfina Barbu (2004-2007) ne-a scapat de 9 stegulete rosii inainte de aderare, a inventat programul Rabla, codificarile meteorologice si hidrologice, strategia de gestionare a inundatiilor.

Attila Korodi a avut 3 mandate (2007-2008, 2012, 2014) a laudat echipa si societatea civila, este dezamagit ca in domeniu nu exista conditii pt. cariera, doreste curaj in aplicarea legilor si implicarea societatii civile, fara de care ar fi fost singur cand a fost dat in judecata in cazul Rosia Montana.

Laszlo Borbely (2009-2012) a condus 3 ministere, a inverzit casele a 42.000 familii si a scos 300.000 rable din circulatie, a fost un an presedintele comisiei de dezvoltare durabila a ONU si a avut in proiectul Rosia Montana cea mai mare provocare.

Lucia Varga (2012-2014) a pus accentul pe paduri, e dezamagita de desele schimbari ale conducerii ministerului, de programe abandonate la schimbare si crede ca suntem in ceasul al 12-lea, cand trebuie prioritizare a problemelor de mediu si finantare, renuntare la orgoliile politice. A propus o rezolutie comuna pentru un mediu curat tuturor partidelor.

Doina Pana (2014) a nascut in 9 luni de mandate gemenii Radarul Padurii si Codul Silvic.

Gratiela Gavrilescu (2014-2015) a inchis multe proceduri de infirgement, a diminuat taierile ilegale si le-a facut problema de securitate nationala, a infiintat Garda Forestiera.

Cristiana Pasca, actualul conducator al ministerului, a punctat prioritatile scurtului mandat: sa faca in asa fel incat ministerul sa nu mai fie o Cenusareasa, sa actioneze pentru cooperare interministeriala si integrare in politicile sectoriale, sa prioritizeze problema padurilor, sa planteze samanta tranzitiei spre o economie verde si sa inceapa o campanie de educatie.

Inregistrarea discursurilor

A urmat o sesiune de prezentari ale unor experti din diferite domenii, cele mai multe fiind insa facute intr-o maniera total neatractiva, cu pagini incarcate de text marunt, material didactic si insiruiri de termeni.

S-a inceput cu biodiversitatea si ariile protejate, dupa ce niciunul dintre ministerialbilii vechi si noi nu a spus o vorba despre acestea. A facut-o in schimb comisarul de mediu al UE, amintind de Delta Dunarii in mesajul transmis. Dealtfel asta a fost nota generala referitor la subiect: biodiversitatea este foarte importanta, punct, sa trecem la altele.

Prezentarile:

Biodiversitate: Dan Hulea, Dir. Executiv, SOR

Presentation1

Paduri: Octavian Berceanu, Vice-presedinte, Institutul pt. Dezvoltare si Inovare

Aer: Ligia Milea, Director general, CP MED Laboratory

Apa: Doru Manea, cercetator in energetica industriala

Sol si deseuri: Ionut Georgescu, Presedinte, Asociatia Planeta Verde

Servicii publice si autortitati publice: Ilie Brie, Presedinte, Centrul de Excelenta pt. Dezvoltare Durabila

Instrumente financiare: Cornel Brezuica, Director general, EcoTax Management

Institutional: Ioan Gherhes, Presedinte executiv, Asociatia Romana de Mediu

Legislatie: Mircea Dutu, Presedinte, Universitatea Ecologica din Bucuresti

A urmat o sesiune interactiva, in care publicul a putut pune intrebari (nu a prea facut-o) secretarilor de stat de la mediu (Corina Lupu, Iulian Jugan, Erika Stanciu, Viorel Lascu), presedintelui ANPM (Toma Petcu) si comisarului general al Garzii de Mediu (Florin Diaconu), apoi o prezentare a situatiei fondurilor structurale facuta de catre Valentin Simion de la AM POS Mediu. Ultima sesiune a fost dedicata societatii civile si comapaniilor (Recolamp, Cirom, Fac. Biotehnologie USAMV, Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine si Porcine din Romania, Centrul de Consultanta Ecologica Galati, PiroBox si Eco-Ciciva).

2 gânduri despre „25 de ani de institutii de mediu in Romania”

  1. Multumesc, d-le Stoican. Ati relatat foarte bine evenimentul din 18 ianuarie de la Opera Nationala. Am fost si eu acolo. Si am ramas cu un gust amar legat de cei 25 de ani de mediu in Romania: cum oare sa ne mai asteptam la performante cand fiecare ministru a avut la dispozitie aproximativ 2 ani, maximum, asta daca facem o medie aritmetica. Ar trebui felicitati ca au realizat lucruri mari in astfel de conditii vitrege…
    Vin din mediul privat si am observat o prezenta extrem de slaba la acest eventiment al celor care se confrunta direct cu problemele discutate la conferinta. Unul din scopurile conferintei, dupa cum subliniase si un fost ministru, era tocmai un dialog intre privat si administratie, ceea ce nu a fost atins…

    Apreciază

    1. Daca nu ma insel, Ministerul Mediului, sub multele sale denumiri, a avut pana acum 16 conduceri, acum fiind la cea de-a 17-a. Tavalugul schimbarilor politice nu numai ca a maturat de fiecare data oamenii din pozitiile cheie, dar a aruncat definitiv in sertare si proiecte bune incepute.
      Poti spune ca s-au facut pasi importanti in astfel de conditii, insa o astfel de institutie nu trebuie sa fie una reactiva, care face cate ceva ca urmare a presiunilor externe (conditii de preaderare, proiecte controversate, masuri ale altor institutii, societate civila), ea trebuie sa fie in permanenta in linai 1 a protejarii mediului, sa se zbata pana in panzele albe pt. nevoile mediului si ale oamenilor legate de acesta. La noi insa ministerul a fost mai mereu o institutie slaba, o Cenusareasa asa cum o recunosc chiar conducatorii institutiei, ale carei prioritati au fost intotdeauna subordonate celorlalte ministere.
      Dialogul dintre toti factorii interesati este intr-adevar calea spre gasirea celor mai bune solutii, sper ca actuala condcere sa-si tina promisunea de a implica in procesul decizional toti factorii interesti.

      Apreciază

Lasă un comentariu