Să dărâmăm un pic mitul împăduririlor

Într-o silvicultură practicată responsabil, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, nu ar trebui să se ajungă la regenerare artificială a pădurii, adică la plantare.

Pădurile din România au fost regenerate în mare parte pe cale naturală, au capacitate mare de regenerare naturală și trebuie păstrat și continuat acest mod de regenerare. Ele sunt astfel mult mai viguroase, mai sănătoase, mai rezistente, mai bogate în biodiversitate și oferă mai multe și mai valoroase servicii ecosistemice decât cele regenerate artificial prin plantare.

E nevoie și de plantări, acolo unde tăierile au fost făcute iresponsabil și pădurea nu se mai poate reface singură, acolo unde vrem să extindem pădurea pe alte suprafețe, sau în plantațiile forestiere.

Pădurile României sunt printre cele mai valoroase din Europa. Atât cele virgine, importante în primul rând pentru biodiversitatea și patrimoniul lor genetic, dar și cele din preajma marilor aglomerări urbane, importante pentru rolul lor social. Toate ne oferă resurse și servicii și de toate trebuie să avem cu toții grijă, mult mai bine decât am făcut-o până acum.

Am vorbit despre asta în acest reportaj, la #secreteleplantelor cu Dana Deac, de la min. 7:45.

Lasă un comentariu